Skoči na glavno vsebino

Novičko izbral: Anže; vir: http://www.racunalniske-novice.com/

Google z novim načinom oglaševanja

Pri Googlu so predstavili storitev imenovano Customer Match. Oglaševalcem ponuja boljše targetiranje oglasov na podlagi vašega e-poštnega naslova. V primeru, da uporabljate googlove storitve in ste kadarkoli opravili kakšrenkoli spletni nakup, kjer je bilo potrebno vnesti e-poštni naslov, ste samodejno vključeni v bazo s pomočjo katere se oglaševalci lahko poslužujejo oglaševanja.

Na podlagi storitve Customer Match vas Google spremlja ob sleherni spletni aktivnosti. Katere spletne trgovine obiskujete, kakšne YouTube posnetke predvajate in podobno. Na podlagi tega se ustvari profil, ki ustreza določenim oglaševalcem, ki nato svoje ponudbe oglašujejo v okviru večih googlovih storitev kot sta na primer predhodno omenjeni YouTube, iskalnik in Gmail. Pri tem je potrebno poudariti, da podjetja ne prejmejo vašega e-poštnega naslova. Google oglaševalcem ponuja zgolj možnost segmentacije glede na demografski profil in obnašanje uporabnika na spletu. Oglaševalci s tem ne pridobijo e-poštnega naslova ampak zgolj bazo uporabnikov preko Customer Match, ki ji nato prikazujejo lastne oglase. Ste pa vsi uporabniki googlovih storitev samodejno v omenjenem programu. To pomeni, da se oglasom na žalost ni možno izogniti in vprašanje kakšna bo količina oglaševanja na googlovih storitvah v prihodnosti.

Customer Match predstavlja ukrep podjetja, da zajezi morebitne izgube iz naslova oglaševanja na mobilnih platformah. Pametni telefoni in tablice so primarne vstopne naprave na splet in ker uporabniki na omenjenih napravah raje uporabljajo aplikacije kot spletne brskalnike, so prihodki Googla ogroženi. K temu prispevata tudi Apple, ki ponuja možnost blokiranja oglasov in pa Facebook, ki svoje storitve na pametnih napravah izrazito ponuja preko različnega števila aplikacij in ne več preko spleta.

Customer Match pa je hkrati opomin vsem uporabnikom Googlovih storitev, da v primeru Googla ni nič brezplačno in se uporaba plačuje z osebnimi informacijami.

google

Dostopnost