Skoči na glavno vsebino

 Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Spoštovani,

na predlog Argentine ob podpori Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo že tretjič.Na ta dan bo tako potekal mednarodni spletni dogodek, pod sloganom: »Zmanjšajmo izgube in odpadno hrano. Za ljudi! Za planet!«

Po podatkih FAO se kar tretjina svetovno proizvedene hrane na svetu izgubi ali pristane med odpadki, pri čemer več kot 820 milijonov ljudi na svetu nima dovolj hrane in trpi zaradi podhranjenosti. 

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani je priložnost, da o tem spregovorimo tudi z našimi učenci. Predlagam, da tej problematiki namenimo del četrtkove oziroma petkove razredne ure. V ta namen sem pripravila predstavitev z vključenimi posnetki. Z učenci se pogovorite o spoštovanju hrane, o tem, da je hrana več kot samo obrok ampak tudi trud, delo, veselje, druženje, da so to spomini in še marsikaj. Hrani moramo vrniti spoštovanje, ki si ga zasluži. Včasih je veljalo: “Če ti pade kruh na tla, ga poberi in poljubi”. Danes pravega spoštovanja do kruha skoraj ni več. Radi rečemo, da delamo za vsakdanji kruh, da je drag in predrag, a ga še vedno preveč pristane med odpadno hrano.

Ob zaključku pa še poezija.

Vsako zrno je bogata obljuba,
v sebi nosi svet.
Nosi obljubo cvetočega žita po zlato obloženih poljih,
obljubo skednjev, polnih pšenice, kruha za ljudi.

Zrno ne vidi žetve,
toda vanjo verjame.
Pot zrna je pot vsakega človeka
do rodovitnosti in zrelosti.
                                               (Phil Bosmans)

Uspešno razredno uro vam želim, Asja

MEDNARODNI DAN OZAVEŠČANJA O IZGUBAH HRANE IN ODPADNI HRANI

Dostopnost