Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši!                                                                                     V Tržiču, 25. 09. 2019

V torek, 01. oktobra 2019, bodo imeli učenci 9. razredov ekskurzijo v Posočje – Italija. Spoznavali bodo njeno naravno in kulturno dediščino ob spremljanju toka reke Soče.

Natančna navodila za ekskurzijo (program, obutev, malica, skrb za varnost…)  dobijo učenci pri pouku zgodovine in pri razrednih urah.

Učenci morajo vzeti s seboj OSEBNO IZKAZNICO, mapo, ročni zemljevid Slovenije, pisalo in beležko za reševanje učnih listov in po možnosti naglavno svetilko oz. baterijo (neobvezno).

Prehrana: šolsko kosilo, malica iz nahrbtnika. V šoli želimo slediti načelom našega projekta Okolju prijazna šola in s tem zmanjšati količino odpadne plastične embalaže. Prosimo, poskrbite, da bo vaš otrok s seboj prinesel vodo v svojem bidonu.

Obutev in obleka: pohodna obutev (primerna za hojo v kavernah ter po terenu) in topla oblačila.

Cena ekskurzije:

  • Vstopnina v baziliko v Ogleju in kaverne na Sabotinu bo znašala 3 €. Učenci oddajo denar za vstopnino razredniku pred odhodom na ekskurzijo (na razredni uri).
  • Prevoz sofinancirata OŠ Tržič (1/3) in šolski sklad (1/3). Preostanek plačajo starši. Končna cena bo odvisna od števila udeležencev na ekskurziji. Razlika bo obračunana na položnici.
  • Za povratek učencev vozačev od šole do doma poskrbijo starši.

Učenci so na ekskurziji dolžni upoštevati navodila učiteljev tako glede prometne varnosti kot vedenja v avtobusu in zunaj njega.

SMER POTI: TRŽIČ – SOLKAN – SABOTIN – OGLEJ – GRADEŽ – TRŽIČ

Časovnica s postanki oz. ogledi (opazovališča poti):

1. 7.35 TRŽIČ: zbor pred šolo, razdelitev šolske malice
2. SOLKAN: Postanek ob kamnitem mostu čez Sočo; geografska orientacija, zgodovinski del – 1. svetovna vojna in Soška fronta, slavistični del – Simon Gregorčič Soči
3. SABOTIN: Voden ogled kavern in razlaga o 1. svetovni vojni; kosilo
4. OGLEJ: Voden ogled in razlaga o antičnem mestu Aquileia, ogled bazilike (svetovno znani talni mozaiki).
5. GRADEŽ: Ogled mesta in lagune.
6. okrog 18.30 TRŽIČ

Vodja ekskurzije                                                                       Ravnatelj
mag. Drago Zalar                                                                      Stanislav GRUM, prof.

Dostopnost