Skoči na glavno vsebino

Dan Zemlje je na naši šoli vsako leto obarvan malo drugače. Letos smo prepletli ekološke vsebine, s poudarkom na krepitvi pozitivnih medčloveških odnosov ter primernem odnosu do narave in domačega kraja. Medčloveški odnosi niso vedno najboljši, naša verbalna in neverbalna izražanja do sošolcev, prijateljev in znancev niso najlepša. Prevečkrat nam uide nepremišljena beseda, ki nekomu lahko povzroči hudo stisko in žalost. Poniževanja vodijo v spore, ki se lahko sprevržejo v medvrstniško nasilje, o katerem neradi govorimo.

Najmlajše učence smo zato povabili v Dvorano tržiških olimpijcev na ogled predstave Bodi moj prijatelj, ki so jo odigrali člani in članice Društva za boljši svet. Pridružili so se jim tudi učenci 4. in 5. razreda z OŠ Bistrica in Križe. Igrica je otroke poučila o pomenu prijateljstva. Če želiš obdržati prave prijatelje, moraš biti do njih prijazen, obziren in se jim znati opravičiti. Otroci so uživali v smešnih situacijah in zanimivih razpletih, pri katerih so tudi aktivno sodelovali.

Starejši učenci, ki so se jim prav tako pridružili vrstniki sosednjih OŠ, so si v Kulturnem centru ogledali film Čudo, ki je nastal po istoimenskem romanu pisateljice R. J. Palacio. Govori o dečku, ki se je rodil s iznakaženim obrazom. Glavni lik se do 5. razreda šola doma, potem pa se vključi v redni osnovnošolski program. Učenci so dobili vpogled v svet, kot ga doživlja nekdo, ki je drugačen od ostalih. Film prikaže vsebine, o katerih se še danes premalo govori, in sicer ustrahovanje med mladimi ter samoto kot njegovo posledico. Rdeča nit celotne zgodbe učence poziva k prijaznosti. Ljudje, ki so prijazni do drugih, so tudi sami veliko bolj srečni. Nedvomno se je zgodba dotaknila vseh učencev.

Refleksijo filma in predstave smo izvedli na šolskih delavnicah. Z učenci smo se pogovarjali o medvrstniškem nasilju in stiskah, ki jih doživljajo zaradi medsebojnih poniževanj in ustrahovanj. Naučili smo se, da so vse oblike nasilja boleče in puščajo resne ter nepopravljive posledice. Poudarek dela na delavnicah je bil na krepitvi nenasilne komunikacije in pozitivnega odnosa do sovrstnikov.

Na Dan Zemlje smo odprli tudi razstavo del, ki so nastala v okviru natečaja Narava in živali, ki smo ga organizirali skupaj z Lovsko družino Tržič. Glavni namen natečaja je bil, da učenci opažanja narave in dogajanja v njej izrazijo z likovnimi deli, literarnimi prispevki ali fotografijami. Prispelo je veliko ilustracij in fotografij prostoživečih živali ter dva literarna prispevka. LD Tržič je nagrajencem podarila knjigo Stopinje in sledovi živali ter plakate, hkrati pa so jih povabili na sprehod po lovišču, na katerem bodo spoznali številne zanimivosti o življenju živali v gozdu. Veseli smo sodelovanja z LD Tržič, ki nam širi znanja in obzorja.

Osmošolci so se na Dan Zemlje sprehodili do Velike Mizice, kjer jim je dr. Irena Mrak predstavila  dejstva o skalnem podoru pod Velikim vrhom v grebenu Košute, ki se zgodil po potresu pred približno 670 leti in ga uvrščamo med največje skalne podore v Sloveniji. Sledila je  otvoritev informacijske table v treh jezikih pri Tržiškem zmaju. Nastanek mesta Tržič je namreč neločljivo povezan z zmajem iz petelinjega jajca, ki je razklal Košuto in sprožil plaz skal. Pripovedko o nastanku Tržiča je  v pristnem tržiškem narečju povedala učenka Tinkara Košir.

Z vsakodnevnim delovanjem v smeri, da učence poučujemo o pomenu prijaznih medsebojnih odnosov, skrbi za okolje in domači kraj, lahko naredimo veliko. Celoten dan posvečen samo tej tematiki pa lahko zagotovo obogati in nadgradi to delovanje. Zato naj zaključiva z mislijo iz knjige Čudo: “Treba je biti bolj prijazen. Ni dovolj, da si samo prijazen. Biti moraš bolj prijazen, kot je potrebno.”

no images were found

Dostopnost