Skoči na glavno vsebino

V sredo, 9.10.2019, smo z učenci izbirnih predmetov računalništva (multimedije in računalniških omrežij) v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja obiskali dogodek Digitalno = Realno = Normalno. Učenci so spoznali novo tehnologijo oziroma virtualno realnost. Lahko so preizkusili virtualna očala in preko njih igrali različne igrice (npr. košarka, operacija mačka, deska na vrhu stolpnice,…).

Na začetku so smo se spoznali s 3D oblikovanjem in razširjanjem resničnosti. V roke smo dobili tablico in si nadeli očala, ki so nas popeljala v zgodovino. Lahko smo videli grad in sobo meniha, v kateri je sedel in pisal knjigo.

Lahko smo si na naše mobilne telefone naložili posebno aplikacijo, ki je iz za to prirejene knjige projicirala pravega dinozavra, ki je stal na knjigi ali pa smo ga povečali v naravno velikost in je stal nad nami (seveda le v telefonu). Ali pa smo lahko s posebno aplikacijo upravljali navidezni dron.

Spet malo naprej smo igrali košarko. S posebnimi očali in igralno palico smo “metali žogo na koš”.

Strah pred višino smo odganjali z navideznim skokom s stolpnice.

S pomočjo VR očal smo se znašli v žilah in opazovali eritrocite, levkocite, trombocite, celične membrane…

Podobno smo s pomočjo VR očal dobili možnost vpogleda v telo mačke.

Poskusili smo sobno kolo, ki je bilo povezano na računalnik. Na računalniku je bil teren, po katerem smo vozili. Ko se je teren spremenil, se je spremenila tudi težavnost vožnje.

Učenci so bili zelo zadovoljni, saj takšnega dogodka v Tržiču še ni bilo.

Mentorica
Sergeja Osredkar

Dostopnost