Skoči na glavno vsebino

Novičko izbral: Mai; vir: http://www.racunalniske-novice.com/

Microsoftu zaradi tehnične napake grozi 5,7-milijardna kazen

Evropska komisija je Microsoft v preteklosti večkrat obtožila zlorabe monopolnega položaja na trgu, saj so njegovi operacijski sistemi Windows vsebovali le spletni brskalnik Internet Explorer. To je številne računalničarje “odvračalo” od uporabe alternativnih spletnih brskalnikov kot sta bila na primer Opera in Firefox. Zaradi tega se je Microsoft konec julija 2009 odločil, da pripravi operacijski sistem Windows 7 s prednameščenim spletnim brskalnikom Internet Explorer, pri čemer je bilo uporabnikom na voljo namensko okno za hitro in preprosto namestitev konkurenčnega brskalnika. Izbirno okno je bilo tudi uporabnikom preostalih operacijskih sistemov Windows na voljo v februarju 2010.

Microsoft se je leta 2009 z Evropsko komisijo dogovoril, da bo namensko okno za hitro in preprosto namestitev konkurenčnega brskalnika v Windowsih uporabljal vse do leta 2014. Računalniški gigant pa je dogovor prelomil že leto kasneje. Ko je februarja leta 2011 ponudil v prodajo operacijski sistem Windows 7 s servisnim paketom Service Pack 1, ne namensko okno za namestitev konkurenčnega brskalnika čudežno izginilo. To dejansko pomeni, da Microsoft več kot 28 milijonom kupcem operacijskega sistema Windows 7 ni dal možnosti, da bi se odločili za enega izmed vodilnih spletnih brskalnikov.

Microsoft v izjavi za javnost krivde ni zanikal. Vodilni računalniškega giganta so še zapisali, da se le za kratek čas niso držali svojih zavez do Evropske komisije. Za to naj bi bila kriva tehnična napaka, ki je nastala pri nadgradnji operacijskega sistema Windows 7 s servisnim paketom Service Pack 1. To napako naj bi računalniški gigant odkril šele pred kratkim oziroma takoj za tem, ko so ga uporabniki zaradi nespoštovanja dogovora iz leta 2009 prijavili Evropski komisiji.

Računalniški gigant se bo tokrat le stežka »izmazal«. Microsoft je namreč prvo podjetje v zgodovini Evropske unije, ki ni izpolnilo zahtev, določenih s strani Evropske komisije zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje. Na resnost zadeve kaže tudi izjava evropskih komisarjev, da bodo Microsoftovo »neposlušnost« kmalu vzeli pod drobnogled. Če bo računalniški gigant spoznan za krivega, mu grozi astronomska kazen v višini 10-odstotkov letnega prometa. To v številkah pomeni kar 5,7-milijard evrov!

 

Dostopnost