Skoči na glavno vsebino
Kako na svojo varnost v prometu gledajo učenci?

Zavedajo se, da je za vsakega udeleženca v prometu nadvse pomembna dobra vidnost, da je v prometu zelo pomembno, da se različni udeleženci med seboj dobro vidijo in z jasnimi znaki napovejo svojo namero. Kljub temu, da imajo kresničke ali druge izdelke z odsojnimi lastnostmi, jih le redko uporabljajo ali pa sploh ne.

Večinoma se zavedajo nevarnosti, ki nanje prežijo na cesti. Vejo tudi, kako ravnati, da bi preprečili morebitne nesreče, vendar iz različnih razlogov pogosto ne ravnajo v skladu z védenjem.

Poleg varne udeležbe v prometu pa so dolžni razviti še tolerantnost, potrpežljivost, solidarnost, predvsem pa samokontrolo.

Zgodbica

Tina in Miha hodita v prvi razred. Preden sta šla v šolo sta s starši prehodila pot do šole in se naučila pravilnega vedenja. Kljub temu ju na poti v šolo vedno spremlja očka. Vsako jutro si nadeneta rumeno rutico in pazita, da sta oblečena v žive barve oblačil. Prav tako preverita ali jima na torbici še vedno visi kresnička. Na poti v šolo prečkata na semaforiziranem prehodu tudi prometno cesto. Skupaj z očkom vedno počakajo na zeleno luč za pešce in na tovarno prečkajo cesto.
Njuno sošolko vsako jutro pripelje mamica z avtom. Tina se vedno usede na jahač ter se pripne z varnostnim pasom. Mamica ustavi avto na šolskem dvorišču, tako da Tina varno izstopi.
(Vir: Republika Slovenija, MZP, DRSC, SPVCP: Prvi koraki v svetu prometa)
Razvoj prometa, ki je prinesel nepredviden napredek, je spremenil tudi svet, v katerega stopajo otroci. Že prvi trenutki, ko starši z otrokom zapuščajo varno zavetje toplih domov, so povezani s prometom na cestah.

Vsak nov dan tako postavlja pred nas in otroke nove izzive, obveznosti in nevarnosti, zato so starši, šole ter druge inštitucije in organizacije, ki so povezane s prometnovarnostjo, pomemben dejavnik pri ozaveščanju otrok. Namen Prometno varnostnega načrta je, da preko njega seznanimo starše in tudi otroke o tistih najbolj kritičnih vsebinah in točkah šolskega okoliša. S tem bomo vsi skupaj pripomogli k zagotavljanju varnosti otrok v cestnem prometu in izboljšanju prometne varnosti v občini Tržič, saj se zavedamo dejstva, da so ravno otroci tisti, preko katerih se lahko dosežejo najboljši in najvidnejši rezultati, tudi v zelo kratkem času.
S prometno-varnostnim načrtom so seznanjeni

•    vsi učitelji šole
•    šolska skupnost
•    vsi učenci šole,
•    svet staršev,
•    SPV Tržič in
•    PU Tržič.

Osnovni podatki

OŠ Tržič
Šolska ulica 7
4290 Tržič
Tel.: 04 5971 250

OPB

Po 14. uri lahko v OPB pokličete na 051 416 489.

Arhiv obvestil

Dostopnost