Skoči na glavno vsebino

Dan Zemlje, ki smo ga na OŠ Tržič letos obeležili 26. maja, je bil zares nekaj posebnega. Tekom razgibanega dopoldneva se je namreč zvrstilo ogromno različnih dejavnosti, ki bi lahko brez večjih težav zapolnile celoten teden.

Pestro dogajanje se je pričelo na griču Sv. Jožefa, kjer so združeni šolski pevski zbori s pesmijo Mnogo poti prebudili Tržičane v prelepo sončno jutro. Čudovito melodijo so v živo predvajali v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenije ter na ta način glavno sporočilo projekta »Tržič – mesto dobrih misli in želja« s sliko in zvokom prenesli širom naše domovine. Pri ponovnih neposrednih javljanjih iz Tržiča so se petju pridružili otroci iz Vrtca Tržič, poleg tega pa so bile predstavljene stojnice z bogato in raznovrstno kulinariko. Številnim gledalcem smo želeli predstaviti jedi, ki so jih pripravile mamice tržiških šolarjev, ki so po rodu iz tujine. Prijazne gospe, ki so žrtvovale prosti čas, prostovoljno pristopile k projektu ter uspele Tržičane zbližati in povezati tudi skozi hrano, so:

  • Minire Zejnulahi in Sabrije Reshani, ki sta s koruzno pito in pogačo predstavili tipično kosovsko kulinariko;
  • Nevenka Gavrić je pripravila uštipke, ki so značilni za Bosno in Hercegovino;
  • Malka Banović je postregla pito s skuto, ki jo pogosto spečejo v Črni gori;
  • Minna Zupan je kot tipična za finsko kuhinjo predstavila brusnični zdrob in pullo;
  • Saskia J. M. Gouverneur je kot kulinarični posebnosti Belgije pripravila vaflje in čokoladni mus;
  • Olga Barabanova je pripravila pelemene in sirnike, ki so značilni za Rusijo;
  • Marjana Makarov pa je pripravila ukrajinski boršč.

Hkrati so Marinka Damjan, Marija Kavar in Marjeta Sodnik iz Društva podeželskih žena SVIT predstavile posamezne dobrote iz tipične slovenske oz. lokalne tržiške kulinarike, med katerimi so izstopale tržiške flike, »poštengana« kaša, jurjeva kapa in melisin sok.

Pred šolsko zgradbo je potekal prikaz oživljanja in uporabe defibrilatorja, za kar so poskrbeli prostovoljci z Rdečega križa. Bojana Ažman je z učenci tkala, varovanci tržiške enote Varstveno delovnega centra Kranj pa so izdelovali čudovita knjižna kazala in razstavljali izdelke iz gline. Svoje dejavnosti sta predstavila tudi Reintegracijski center in OŠ Tržič, medtem ko je Polona Brodar odprla priložnostno kavarno, v kateri so ob kavi postregli srčke z dobrimi mislimi. Za razgibavanje in telovadbo pa so na šolski trati poskrbeli člani Šole zdravja.

Učenci naše šole so si radovedno ogledovali stojnice in okušali slastne jedi, ki se običajno ne znajdejo na njihovih krožnikih. Na igrišču pa so se pevci treh tržiških šol in Doma Petra Uzarja zabavali z igro »Tržičan, ne jezi se«, ki jo je vodil Boštjan Meglič – Peška. Skupinica učencev je tudi naključnim mimoidočim po Tržiču delila srčke s prijaznimi mislimi. In da ne pozabimo še na pohodnike, ki so se odpravili na pot v podružnični šoli Lom pod Storžičem in Podljubelj, tudi to z namenom, da z dobrimi mislimi in željami povežejo mestno jedro in slikoviti vasi.

Istočasno so v šoli potekale zanimive delavnice, ki so jih vodili predstavniki zavodov oziroma institucij, s katerimi smo idejno zasnovali in soustvarili široko prepoznan projekt. Alenka Kos je najmlajšim predstavila Ključ ljubezni za boljši in lepši svet, Špela Mandelc pa jih je razgibala in z njimi zaplesala nekaj modernih plesov. Sergeja Osredkar in Ljubo Meglič sta prikazala, da so reševalni psi lahko naši pravi in zvesti prijatelji, član Lovske družine Tržič Miro Dovžan pa radovedneže poučil o gozdnih živalih. Zanimivo je bilo tudi na delavnici, ki sta jo pripravila Metka Žumer in Miro Cerovski iz Komunale Tržič. Predstavila sta pravilno ločevanje odpadkov, pokazala vozilo za odvoz ter se skupaj s petošolci odpravila na ogled Centralne čistilne naprave na Brezovem. Obiskali so nas tudi člani društva Tačke pomagačke in tretješolcem predstavili terapevtske pse. Četrtošolci so se pod budnim očesom Marinke Damijan iz Društva podeželskih žena SVIT naučili speči tržiške flike, Vili Vogelnik pa jim je s svojimi čudovitimi fotografijami pomagal odkrivati (skrite) bisere tržiške narave.

Šestošolce je Franci Oman iz Doma Petra Uzarja naučil izdelovati rožice iz embalaže za jajca in lesenih paličic, Stanislava Lamovšek pa je pripovedovala svojo zanimivo življenjsko zgodbo. Kustosinja Tržiškega muzeja Janita Košir je povabila k raziskovanju mestnega jedra, ki ga je poimenovala »Tržiški detektivček«. Spomnila se je tudi oseb, ki so na v različnih sferah in na različnih področjih delovali v Tržiču.

Sedmi razred je s pomočjo mentorice Marjetke Nikolič in varovancev Varstveno delovnega centra ustvarjal z glino, Polona Brodar pa je vodila slaščičarsko delavnico, katere udeleženci so pekli srčke. Da različnost bogati je osmošolce prepričala Simona Podobnikar iz organizacije Amnesty International. Strokovni sodelavec Lovske zveze Slovenije Gregor Bolčina je izvedel zanimivo predavanje o rjavem medvedu, Nataša Kavar in Benjamina Kasumović iz Zdravstvenega doma Tržič pa sta učence zadnjih razredov ozaveščali o količini in škodljivosti sladkorja v pijačah ter jim merili krvni sladkor in tlak. Mentorja Andreja Savić in Aljoša Obradović iz organizacije UNICEF Slovenija pa sta vodila delavnico z naslovom Prisluhni, spoznaj, spremeni.

Za piko na i celotnemu dogajanju pa so poskrbeli člani Lovske zveze Slovenije, vključno s podpredsednikom Ivanom Malešičem in Markom Malijem, ki so slavnostno umestili dermoplastični preparat rjavega medveda v naš šolski prostor. Smo ena redkih slovenskih šol, ki je imela to priložnost. Naš enoletni »medo«, ki je življenje nesrečno končal pod cvilečim kolesjem vlaka na železniških tirnicah, ki se vijejo skozi gozd, ima svojo zgodbo, ki jo želimo sporočiti ljudem. Kot Okolju prijazna šola želimo opozoriti na pomen sobivanja ljudi in divjih živali v naravnem okolju.

Dovolite mi, da zaključim z iskreno zahvalo vsem, ki ste pripomogli k uspešni in nepozabni obeležitvi letošnjega Dneva Zemlje ter nasvidenje prihodnje leto.

Zapisala Asja Štucin

no images were found

Dostopnost