Skoči na glavno vsebino

Na naši šoli je 28. 3. 2018 potekal občinski otroški parlament, na katerem so predstavniki razrednih skupnosti vseh treh tržiških osnovnih šol razpravljali o temi ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM. Vsi učenci so se že v okviru šolskih parlamentov veliko pogovarjali o tem. Vsak na svoj način so razmišljali o šoli nekoč in danes, o šoli doma in v tujini, o odnosih, ki se oblikujejo in pletejo na vseh ravneh in vsak dan sproti.

Voditeljici Vita in Lea sta odlično vodili razpravo. Povedali sta, kakšnih sprememb v šoli si želijo učenci in kaj je tisto, kar je v našem šolskem sistemu boljše od sistemov drugje po svetu.

Učenci v 5. razredih so ugotovili, da je absolutno pravilno, da je osnovno šolanje v Sloveniji obvezno za vse in brezplačno, saj imamo vsi pravico, da se naučimo brati in pisati. V sedmih razredih pa so bili mnenja, da se pouk pričenja prezgodaj in bi ga morali prestaviti na kasnejšo uro. Nekateri učenci so predlagali uvedbo novih šolskih predmetov. Imeli so zelo zanimive ideje. Nekateri so si želeli lepopisa in retorike, drugi ročnih del in astronomije ter spoznavanje živali.

Učenci so poudarili, da si želijo več športa, terenskega dela, gospodinjstva in manj domačih nalog. Mislijo tudi, da bi šolski sistem moral dajati večji poudarek na učenje vrednot, kot so spoštovanje, prijaznost, hvaležnost …

Želijo si, da bi bilo znanje bolj uporabno, da bi se naučili šivati, kako napisati knjigo, kako zaslužiti veliko denarja in kako uspeti v poslu.

Učenci menijo, da nam naš šolski sistem ogromno ponuja in omogoča, samo če znamo vse to s pridom izkoristiti. Vseeno pa se v marsičem razlikuje od sistemov v tujini. Na šolah imamo veliko učencev, ki prihajajo iz drugih držav (s Kosova, iz Rusije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Amerike), in sedaj živijo in se šolajo pri nas ali pa so samo kratek čas obiskovali šolo v tujini. Zelo se trudimo, da so dobro sprejeti in da se pri nas dobro počutijo.

Učenci so z navdušenjem prisluhnili učencu in učenki, ki sta predstavila, kako je potekalo njuno šolanje v Ameriki in Rusiji.

V nadaljevanju so učenci razpravljali o prednostih in slabostih uporabe tablic pri pouku in o tem, kaj lahko naredimo sami, da nam je v šoli vsem skupaj lepše. Ugotavljali so, kaj nam v šoli predstavlja sonce, česa se veselimo in kako lahko preganjamo oblake, kadar se pojavijo.

V poplavi informacij je danes zelo pomembno, da tudi mladi oblikujejo svoja lastna mnenja. Vse ideje in nasvete bomo tudi letos predstavili na Nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 9. aprila v Državnem zboru Republike Slovenije. Tržiško občino bo zastopala učenka Vita.

no images were found

Dostopnost