Skoči na glavno vsebino

V okviru šolskega projekta Okolju prijazna šola bo v petek, 22. 4. 2022, od 7.45 do 12.10, na naši šoli in njeni okolici potekal Dan Zemlje. Letošnja osrednja tema je ZEMLJA JE NAŠ PLANET, ZEMLJA JE VES NAŠ SVET – snovi.

Učenci bodo spoznavali:

  • da je vse v naravi in vesolju iz snovi;
  • in opazujejo snovi, izvajajo poskuse in na podlagi opazovanj in rezultatov eksperimentov sklepajo na njihove lastnosti;
  • pojavnost različnih snovi v vsakdanjem življenju;
  • da so snovi pomembni viri za življenje:
  • da nekatere snovi obremenjujejo naravno okolje;
  • da raziskovanje novih

Organizirane bodo različne dejavnosti.

Učenci od 1. 4 razreda bodo hodili po gozdni učni poti, ki smo jo pripravili v bližnji okolici šole. Med potjo bodo reševali različne naloge, urili spretnosti, spoznavali les, storže … V gozdu jih bo čakal g. Domen Mali, ki jim bo predstavil, kako se gospodari z gozdovi.

Petošolci se bodo peš odpravili do čistilne naprave Tržič, s katero upravlja Komunala Tržič. Zaposleni jim bodo predstavili njeno delovanje.

Za učence predmetne stopnje se bo dan pričel z ogledom filma o naši Zemlji. Po malici bodo učenci 6. in 7. razreda ustvarjali v različnih delavnicah, ki jih bodo izvajali naši učitelji ter gostji, ga. Mateja Kukovič in ga. Bina Zavadlav. Učenci bodo obiskali tudi nekatere tržiške obrtne delavnice, kjer jim bodo predstavili, kako predelujejo snovi (usnje, bombaž…) v različne izdelke. Svoja vrata so nam prijazno odprli v čevljarstvu BRODI, MIGI, LENNY, SHOEDOCTOR in MG metal. Gostili nas bodo tudi v Varstveno delovnem centru, kjer bodo učenci spoznavali, kako predelujemo glino.

Osmošolcem bodo dan popestrile tri srednje šole in sicer: Šolski center Škofja Loka – srednja lesarska šola, ŠC Rogaška slatina in Šolski center Kranj – oddelek za frizerstvo. Izvedli bodo zanimive promocijske delavnice. Dan odrtih vrat ima ta dan tudi Čebelarska družina Tržič. Skupino osmošolcev bomo zato odpeljali na ogled njihovega čebelnjaka v Bistrici.

Devetošolci bodo zelo delovni, saj bodo zbirali papir po mestu Tržič, ki ga bodo pripravili stanovalci pred njihove hiše oziroma stanovanja. Devetošolke pa bodo učiteljicam pomagale pri  vodenju najmlajših učencev po gozdni učni poti. Nekateri pa se bodo preizkusili v pekarski delavnici.

Dostopnost