Skoči na glavno vsebino

V okviru šolskega projekta Okolju prijazna šola bo v petek, 21. 4. 2023, od 7.45 do 12.15, na naši šoli in njeni okolici potekal Dan Zemlje. Letošnja osrednja tema je ZEMLJA JE NAŠ PLANET, ZEMLJA JE VES NAŠ SVET – energija.

Učenci bodo spoznavali:

  • da je energija sila, ki se nahaja povsod okrog nas.
  • da poznamo različne oblike energije (energija sonca, vetra, vode, biomase, jedrska energija, kemično vezana energija (npr. bencin, hrana)
  • da je Sonce osnovni vir energije na Zemlji;
  • da je energija vezana v snoveh in jo lahko uporabimo za pretvorbo v drugo obliko energije;
  • da se z zaužitjem hrane energija, ki je bila vezana v hrani, pretvori v druge oblike energije, ki jo organizmi potrebujemo za rast, razvoj, gibanje itd.

Organizirane bodo različne dejavnosti.

  • Učenci od 1. 3. razreda bodo pod vodstvom Špele Mandelc iz Plesnega studia Špela trošili energijo ob plesnih ritmih. Učenci in učenke iz podružnične šole Lom pod Storžičem pa bodo na šolskem igrišču imeli različne delavnice na temo Trajnostna mobilnost. Izvedbo delavnic nam bo omogočila Občina Tržič. Na Tržnici eksperimentov, ki jo bodo za njih pripravili učenci in učenke 6. razreda pod mentorstvom učiteljic, se bodo preizkušali v raznolikih fizikalno – kemijskih vragolijah  in ugotavljali, kako te zanimive »čarovnije« v resnici delujejo.
  • Tudi pri četrto in petošolcih bo pestro. Otroci se bodo v delavnice vključili po interesu. Na voljo bodo imeli mnoge fizikalne poskuse, pripravo zdravih napitkov, spoznavali bodo tudi načine sproščanja. Obiskala nas bosta lovca Vojko Damijan in Miha Meglič iz Lovske družine Tržič. Predstavila bosta življenje prostoživečih živali v naši okolici.
  • Z učenci od 6. do 9. razreda si bomo v Kulturnem centru ogledali film Zgodba Save. Z nami bosta studi snovalca filma Bor Mihelič in Branko Djoković, ki bosta na voljo za pogovor z učenci. Program se bo nadaljeval v šoli. Vsak učenec se bo vključil v dve zanimivi in poučni delavnici, ki jih bodo vodili učitelji in učiteljice naše šole ter gostje: Tadeja Vodnik iz Lokalne energetske agencije Gorenjske, kajakaš in ornitolog Bor Mihelič, Mateja Dolžan iz BSC Kranj, Jelko Gros, ki nam bo predstavil delovanje hidroelektrarne in Barbara Merčun, ki je strokovnjakinja za jedrsko fiziko.

Pred šolo bodo postavljene stojnice z zanimivo ponudbo. Obiskali nas bodo: Vinko Perne iz Čebelarske družine Tržič in Komunala Tržič. Na eni izmed stojnic pa bomo s pomočjo gospe Romane Janc pripravljali odlične energijske smutije.

Dneva Zemlje se vsi že prav veselimo, upamo še na lepo, sončno vreme.

Koordinatorici projekta Okolju prijazna šola, Petra Soklič in Asja Štucin

Dostopnost